home

 

Breedte trailer

Als je een trailer gaat kopen, moet je ook nog beslissen hoe groot je de trailer wilt.

Er zijn trailers voor 1 paard, voor 2 paarden en een tussenmaat dat "anderhalf paard" genoemd wordt.

De 1 paardstrailer dient voor het vervoeren van 1 paard.

Deze trailers zijn smal. Een paard zal moeite hebben om zonder oefening deze trailer in te gaan, omwille van een aantal natuurlijk hindernissen.
De 1 paardstrailers raden wij af omdat ze sneller onder invloed van wind en staat van de wegen kunnen kantelen of slingeren veroorzaken.

Een goed alternatief is de anderhalve paardentrailer. De MTM (maximaal toegelaten massa) is iets hoger dan de MTM van een 1 paardstrailer maar vaak kan je deze trailer trekken onder rijbewijs b.

De tweepaardstrailer kan gebruikt worden voor het vervoer van 1 of 2 paarden. Heel vaak wordt 1 paard vervoerd met dit type trailer.
De laadklep is breder dan die van een 1 paardstrailer en de ingang lijkt breder, en dat is vaak de reden dat men toch kiest voor een tweepaardstrailer voor het vervoer van 1 paard. Maar schijn bedriegt in dit geval. De laadklep is breder maar toch moet het paard netjes voor de linker of rechter standplaats staan op de klep en gebruikt het paard ook maar 2/3 van de klep.
Dat maakt dus niet zo heel veel verschil met de breedte van een 1paardstrailer. De reden die vaak aangehaald wordt om toch te kiezen voor zo'n trailer voor het vervoer van 1 paard is de ruime ingang. Maar ook hier weer: schijn bedriegt. Het paard staat op de klep inderdaad voor een brede ingang maar kan en moet helaas gebruik maken van een van beide standen, en die is, jammer genoeg, nog smaller dan de 1 paards trailer.

Wat kan je dan doen? Als je echt je paard ruimte wilt geven, geef hem dan ruimte door het tussenschot er uit te halen. In een volgend hoofdstuk bespreek ik de (dis)functie van het tussenschot.

Onze conclusie

1 paard vervoeren: koop een twee paardstrailer maar laat het tussenschot er uit OF koop een anderhalfpaard trailer.

2 paarden vervoeren: neem een twee paardstrailer met minstens 80cm standbreedte.