home

2 Tijdsdruk van de begeleider van het paard

Vaak steken we heel veel tijd in het trainen van het paard in het zadel: dressuurlessen en springlessen. Meestal enkele uren per week. We zijn het er allemaal mee eens dat paarden stap voor stap nieuwe oefeningen moeten leren. Een paffe leert een paard niet op een uur, schouderbinnenwaarts moeten we ook even oefenen, galopwissel, noem maar op.

De hoefsmid, de ontworming, wennen aan verkeer, dat doen we ook wel allemaal eens aan de hand.
Omdat we het nodig hebben, hoefsmid en ontworming elke 2 maanden, en de gewenning aan het verkeer voor onze eigen veiligheid en dat van ons paard.

Maar trailerladen?

Dat is soms “tijdverlies”, “niet nodig want ik vervoer toch niet”, “vergeten”, “niet aan gedacht”, etc …Tot de dag dat het paard toch vervoerd moet worden.Dan gaan we er vaak van uit dat het “wel zal gaan”. Meestal moet het ook nog rap gaan. Met rap bedoel ik: binnen enkele uren moet het paard op de trailer staan. Liefst nog sneller. Soms krijgen de paarden geen tijd om te wennen aan de gebeurtenissen die indruisen tegen hun natuur.

De paarden moeten bij het trailerladen aan veel wennen: een smalle doorgang, een steile laadklep, moeilijke inschatting van afstand en hoogte, misschien ook het achterladen van een weidemaatje en geliefde plekje, geuren van vreemde paarden in de trailer, donker, ze kunnen zich niet draaien, ze moeten er weer achterwaarts af (en kunnen dat vaak niet zonder te trainen!), etc ….

Toch moeten de paarden dit allemaal ondergaan op 1u. Stap voor stap trainen gebeurt bij het trailerladen helaas niet zo rustig als bij het aanleren van de paffe. Zelfs voor paarden die gewend zijn om op de trailer te gaan! Juist bij die paarden is de tijdsdruk vaak nog groter. Het paard gaat normaal vrij snel of direct op de trailer en we verwachten dat dat ook elke keer zo verloopt, dus we rekenen op 5min laden en wegwezen. Tot er iéts is waardoor het paard deze keer niet zo vlot laadt. We worden met z’n allen nerveus, want we moeten nu echt wel weg, we gebruiken als eens wat meer druk, paard wordt nerveus van jouw tijdsdruk en het laden duurt langer en langer.

Niet doen

Er van uitgaan dat je paard wel zal laden, zoals altijd, of dat je paard wel laden omdat hij op de wei en op straat ook netjes met je mee stapt.

Wel doen

Bereid je paard én de omstandigheden voor.

Je paard voorbereiden doe je uiteraard door het trailerladen te oefenen en vooral in kleine stapjes en zonder tijdsdruk.
Oefen met je paard en een trailer op een rustig moment op de dag (vroeg of laat op de dag is perfect, zeker in de zomermaanden) en neem er desnoods een volledige dag voor. Dat betekent uiteraard niet dat je een ganse dag moet trailerladen! 1u is goed om mee te beginnen. Een half uurtje later en je paard een half uur rust gegeven, kan je weer de training hervatten. Kijk naar je paard. Is hij niet meer gemotiveerd? Stop er dan mee en doe een volgende keer verder.

De omstandigheden voorbereiden gebeurt met “gezond verstand”. Zorg voor een situatie waarbij je paard in zijn gedrag zo min mogelijk gestoord wordt. Het paard moet op zijn gemak zijn, rustig kunnen nadenken en ruimte hebben. Ga dus niet trainen op een zomerdag vol dazen, of wanneer een weidemaatje de weide juist heeft verlaten, of wanneer er kermis in het dorp is, of wanneer het paard pijn of ongemakken heeft.