home

6. Transportbeschermers

Transportbeschermers of niet?

In alle maten, modellen en kleuren bestaan ze: transportbescherming voor paarden.

Sommigen zijn er van overtuigd dat het paard, en zeker de benen, beschermd moeten worden tijdens het transport.

Andere vinden transportbeschermers dan weer juist een oorzaak van verwondingen aan de benen.

Dus … zijn ze nu nodig en nuttig en of een ingebeelde bescherming?


Laten we even kijken wat transportbeschermers zijn.


De allom bekende online webshop paardendrogist.nl heeft er zelfs een pagina op haar website aan besteed.


We lezen even mee:


Een goede bescherming van uw paard is de beste preventie van blessures. Met extra nadruk op "goede", want een beschermer die niet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, is net zo goed als geen beschermer. En is daarom misschien zelfs wel gevaarlijker dan rijden zonder bescherming. Met de gedachte dat paard en ruiter goed beschermd zijn, worden logischerwijs grotere risico's genomen. Als dan het materiaal niet sterk genoeg is, kunnen de gevolgen soms heel ernstig zijn.


Er zijn enorm veel merken beenbeschermers verkrijgbaar, zoveel zelfs dat de keuze er niet makkelijk op wordt. Wij hebben ons assortiment beenbeschermers fors uitgebreid met stuk voor stuk kwaliteitsmerken. Bij deze keuze hebben wij met de grootste zorg gekeken naar kwaliteit, duurzaamheid en draagcomfort.


Transportbeschermers beschermen de benen van het paard tijdens transport. Een goede transportbeschermer is vervaardigd van ademend materiaal en beschermt het hele been tegen het oplopen van wondjes. Daarnaast houden transportbeschermers de pasgewassen benen van uw paard schoon.

Er zijn verschillende soorten beschermers te koop: de lage varianten beschermen het been vanaf voorknie tot hoef en de hoge sluiten om de voorknie of hak en een gedeelte van de hoef, zodat ook de hoefballen beschermd zijn.


Deze verkoper is er van overtuigd: het paard moet transportbeschermers om, en liefst de beste kwaliteit, dus de duurste.
En om het helemaal aantrekkelijk te maken ook nog eens de mooiste?


Alle voorstanders van transportbeschermers gaan er van uit dat hun paard wel eens verwondingen kan oplopen tijdens het transport die zo ernstig kunnen zijn dat het paard niet meer geschikt is voor de sport.


Is het in de eerste plaats niet zeer bizar dat we uberhaupt zo denken over transport?


Iemand die zichzelf “ikke” noemt op het paardenforum bokt.nl reageert op het topic “wel of geen transportbeschermers” als volgt:


Gebrek aan inzicht maakt symptoombestrijding soms noodzakelijk...


Het punt is dat netjes opgevoede paarden gewoon recht van de trailer afstappen. Je hoeft niet abrupt te remmen wanneer je voldoende om je heen kijkt wat het overige verkeer allemaal uitspookt.

Het feit dat anderen hun zaakjes niet voor elkaar hebben hoeft voor mij (of voor jou) toch geen reden te zijn voor allerlei "voorzorgmaatregelen"?


Wat deze schrijver wil vertellen is dezelfde boodschap die wij jullie willen vertellen.

In de voorbije drie jaar, en gemiddeld 3 paarden per week, hebben wij nog maar twee paarden vervoerd mét transportbeschermers.
Alle andere paarden vervoerden we zonder beschermers. En nog geen enkel paard heeft zich bezeerd.
We kunnen dus zeggen dat van de 500 paarden die we vervoerd hebben er nog geen eentje zich verwond heeft tijdens transport.
Kantlijn: dat heeft ook te maken met het feit dat we onze rijstijl aanpassen en we enkel paarden vervoeren die vrijwillige en zonder veel stress op de trailer/vrachtwagen/camionette gaan. Paarden die niet klaar zijn om vervoerd te worden, vervoeren we niet.

Hebben we dan toevallig zoveel geluk (0 op 500)?

En de verhalen van de paarden die zich wel verwonden?


Luister goed naar die verhalen en je begrijpt waar we naar toe willen.

“Hij staat altijd zo onrustig op de trailer, dat het echt nodig is om beschermers aan te doen, anders verwondt hij zichzelf”.

“Mijn paard is al eens van de laadklep opzij geschoten toen hij achterwaarts, nogal snel, van de trailer ging.”

“Ik doe mijn paard altijd beschermers om want als ik in de bocht rij met de trailer dan gaat die hangen tegen het tussenschot en soms raakt zijn been dan hard het schot.”

“Mijn paard slaat de hele rit tegen de wanden aan en ik ben bang dat hij zich gaat kwetsen dus daarom doe ik hem beschermig om.”.


Nu komt de understatement weer van pas van “ikke”:

Gebrek aan inzicht maakt symptoombestrijding soms noodzakelijk.


De bijdrage van Arabesk op het paardnatuurlijk.be forum beschrijft ook mooi waar we heen willen:

“Transportbeschermers zijn voor paarden die niet goed getraind zijn en zich stoten bij het in en uitladen. Meer oefenen dus.”


Als paarden netjes getraind zijn in het trailerladen, dan zijn transportbeschermers niet nodig.

Trailertraining zorgt er voor dat paarden zich bewust worden van hun lichaam, dan ze rustig en zelfbewust hun voeten bewegen. Zowel op als af de trailerklep. Als ze het weten én kunnen dan zal het op en afladen stap voor stap gebeuren, op het gemakje en zonder dat het paard zich stoot of zichzelf verwondt.

Ook tijdens het rijden geldt dat trailertraining nuttig is. Paarden die geleerd hebben hoe ze hun voeten moet verplaatsen om hun evenwicht te houden, of te herstellen, zullen dat doen met een zeker zelfbewustzijn van hun lichaam. Ze panikeren niet, maar zetten hun benen anders.

Paarden die geen trailertraining gehad hebben worden soms verrast door de plotse beweging van de trailer en reageren vanuit een (schrik)reflex, in plaats van te reageren vanuit ervaring, trial and error.

Ervaring en trailerlaadtraining tijdens het rijden, kan helaas enkel door het mee te maken, liefst korte afstanden rijden. De chauffeur kan het paard hierbij helpen door de bochten traag in te rijden, pas weer te versnellen als het paard zijn evenwicht terug gevonden heeft, en de bocht ook weer rustig uit te rijden. Als paarden de tijd krijgen om zich aan te passen zullen ze dat ook rustig en weloverwogen doen. Als de chauffeur te snel door de bocht heen gaat zal het paard geneigd zijn om bij de volgende bocht direct te reageren. Misschien wel zo direct dat het een stap te snel opzij zet, of te groot, en dan toch ergens tegen aan stoot. Het zijn die slordige momenten die vaak de oorzaak zijn van vertrappingen bij het paard.

Een ander nadeel van transportbeschermers is dat de paarden veel minder gevoel hebben met wat er rond het paard heen zit (wanden, tussenschotten etc). Een paard dat transportbeschermers aan heeft voelt het aantikken van zijn been tegen het tussenschot of de trailerwand niet, en kan niet eens door hebben dat daar iéts staat. Bij een volgende bocht kan het paard de benen willen verplaatsen, voor het behoud van het evenwicht, en daarbij tegen de trailerwand of tussenschot stoten omdat het paard nog niet gevoeld heeft dat daar iets stond. Een paard zonder bescherming zal er al eens tegen gestaan hebben, contact gemaakt hebben met de wanden, en de aanwezigheid ervan geregistreerd hebben in zijn geheugen. Als die paarden hun benen verplaatsen weten ze heel goed dat daar iets staat en verplaatsen ze hun benen voorzichtiger.

Uiteraard is trailertraining belangrijker dan de transportbeschermers maar, er schuilt natuurlijk een niet-trainbare factor. Er kan een andere wagen voorrang van rechts niet respecteren en tegen je trailer aanrijden. Het kan zijn dat je plots moet remmen voor overstekende dieren, of wie weet gebeurt er wel iets anders waarbij het paard, door de onvoorspelbaarheid, gestoord werd in zijn evenwicht en toch ergens tegen aan stoten.


Dat kan, het kan allemaal: paarden kunnen zich verwonden tijdens transport, maar dat gevaar heeft onze chauffeur ook. En dat hebben de paarden op de wei ook, en zelfs op stal.

Moeten we onze paarden beschermen voor verwondingen die meestal niet gebeuren, integendeel, zelfs het risico op verwonding vergroten door het dragen van bescherming?


Hoeveel paarden staan er stil als de eigenaar hen transportbeschermers aan doet?

Dan bedoel ik écht stil, uit zichzelf, niet omdat de eigenaar het paard aan een touw vast houdt?

Paarden tonen ons, nog voor ze een stap gezet hebben, bij het aandoen van de bescherming, dat ze niet houden van transportbeschermers. En toch blijven we overtuigd dat het goed voor hen is.


Paarden die transportbeschermers aan hebben, zeker als ze dat niet gewend zijn, vinden die dingen rond hun benen maar niets. Ze willen er het liefst zo snel mogelijk van af komen. Ze staan dan te duwen en slaan met hun benen tegen de trailerwand. Er is voor elk paard, beschermers om of niet, stress bij het transport. Dan nog eens transportbeschermers om, die de stress doet toenemen. Heel de rit is het paard bezig om die dingen uit te krijgen. Stresshormonen nemen toe. Paard begint te zweten, de transportbeschermers warmen de benen op, de warmte rond de onderbenen kan niet verdampen, de spieren en pezen warmen erg op, en bovendien gaan de benen jeuken.

Nog meer stress, niet alleen psychologische stress maar ook het lichaam heeft het hard te verduren.


Door het tumult, dat niet eens veel hoeft te zijn, kunnen de transportbeschermers ook gaan afzakken. Er zijn genoeg voorbeelden van paarden die zich juist verwonden omdat de berschermens afzakken en het paard met de andere voet op de beschermer gaat staan. Weer stress.


Transportbeschermers warmen de benen op, ze kriebelen en jeuken, ze zakken af, ze hinderen de natuurlijke stand van de benen, het paard voelt de omgeving te weinig, en zorgen daardoor voor onrust. Onrust zorgt voor adrenaline en het paard moet de adrenaline kwijt door te gaan bewegen. Bewegen zorgt er voor dat het paard … zich gaat verwonden.


Transportbeschermers zijn dus eerder hinderlijk en oorzakelijk voor verwondingen dan dat ze verwondingen tegen gaan.

En uiteraard, er zijn gevallen bekend van paarden die zich tijdens het transport zo gedragen dat als ze geen bescherming aan hadden, dat ze erge verwondingen zouden hebben, zoals er ook gevallen zijn van paarden die verwondingen opliepen omdat ze zich, zonder bescherming, onrustig gedroegen op de trailer.

Alleen jij kent je paard het best.

Wij raden transportbeschermers af, maar als je paard daar gewend aan is, en hij reageert er niet op als je die aan doet bij je paard, dan heeft je paard geleerd om te gaan met die dingen aan zijn benen.

Dan is je paard in alle waarschijnlijkheid ook gewend om vervoerd te worden.

Maar heeft hij die bescherming dan wel nodig?